تکنولوژی در دنیای امروز به بخش جداییناپذیر از زندگی ما تبدیل شده. در تحقیقی روی کارمندان دورکار، بررسی شد که چه چیزهایی باعث حواسپرتی اونها میشه. پاسخها شامل مواردی مانند: اعضای خانواده، دوستان، هماتاقیها، برنامههای سوشالمدیا، پیامها، تماسهای تلفنی، اخبار و غیره بود.
لوازم دیجیتالی چطور حواس ما رو پرت میکنن؟
جالب اینجا بود که حواسپرتیها بیشتر از اینکه به عوامل فیزیکی مربوط باشن، به نوع دیجیتالی بودن اونها برمیگشت. حواس پرتی های دیجیتال، هر روز پرسر و صداتر میشن و نادیده گرفتنشون به مراتب سختتر از قبل شده.
دیجیتال، درحال نفوذ به همهجای کار و زندگی ما
حواس پرتی های دیجیتال، تاثیر زیادی روی لذت بعضی کارهای روزمره میگذارند؛ مثلاً وقتی با دوستانمون وقت میگذرونیم، ممکنه درگیر گوشیها بشیم و لحظات خاص رو از دست بدیم. تحقیقات دههها در زمینه شادی و رفاه انسانها نشان میده که ارتباط مثبت با دیگران برای سلامت روان ما حیاتی است. تکنولوژی میتونه مفید باشه، اما حواس پرتی هایی رو ایجاد میکنه که ممکنه باعث بشه نتونیم در لحظات باارزش زندگی حضور کامل داشته باشیم.
یک حقیقت تکاندهنده دیگه اینه که اثرات این نوع حواسپرتیها حتی بعد از کنار گذاشتن گوشیها هم باقی میمونه. مطالعات نشون داده که افرادی که در ۱۵ دقیقه قبل از ملاقات با دیگران از گوشی استفاده کرده بودن، تمایل کمتری به برقراری ارتباط داشتند.
حواس پرتی های دیجیتال و کار
تحقیقات اخیر نشان میده که کارمندان هر ۶ دقیقه یک بار سوشالمدیا رو چک میکنن و ۴۰ دقیقه بیشتر از این نمیتونن بدون بررسی گوشیشون کار کنن. جالب اینجاست که ۴۰ درصد افراد هیچ وقت بیشتر از ۳۰ دقیقه بدون استفاده از ابزارهای دیجیتال نمیتونن کار کنند.
۸ نکته برای حذف (یا حداقل مدیریت) حواسپرتی های دیجیتالی
در عصر دیجیتال، حذف کامل حواسپرتی های دیجیتالی کار خیلی سختیه، اما میتونیم برای به حداقل رسوندن اونها اقدامات موثری انجام بدیم. در اینجا نکاتی هست که میتونه به شما در غلبه بر حواسپرتی های دیجیتال و افزایش تمرکز کمک کنه:
۱. نوتیفیکیشنها رو مدیریت کن
نوتیفیکیشنها معمولاً یکی از اصلیترین عوامل حواسپرتی هستن. از پیامهای گروهی گرفته تا هشدارهای شبکههای اجتماعی، همه میتونن تمرکز ما رو بهم بریزن. برای اینکه این مشکل رو مدیریت کنی، میتونی چند کار انجام بدی:
-
تنظیم نوتیفیکیشنها: میتونی از طریق تنظیمات گوشی و اپلیکیشنها، فقط نوتیفیکیشنهای ضروری رو دریافت کنی. مثلاً فقط پیامهای مهم یا تماسها رو فعال کنی و بقیه رو خاموش کنی.
-
خاموش کردن نوتیفیکیشنها: زمانی که نیاز داری تمام تمرکزت رو بذاری روی یه کار، بهتره همه نوتیفیکیشنها رو خاموش کنی. این کار کمک میکنه که هیچچیزی حواست رو پرت نکنه.
۲. حواسپرتیها رو تفکیک کن
گاهی وقتها نمیشه بهطور کامل از حواس پرتی های دیجیتالی دوری کرد، بهخصوص اگر کار با گوشی یا اینترنت جزو روتین روزانهت باشه. روش Pomodoro یکی از بهترین تکنیکها برای این قضیه است. با این روش، میتونی کار رو در فواصل زمانی مشخص انجام بدی و بعد از هر ۲۵ دقیقه، ۵ دقیقه استراحت کنی. این استراحت میتونه فرصتی باشه برای چک کردن شبکههای اجتماعی یا پیامها بدون اینکه تمرکزت رو از دست بدی.
۳. دستگاههای دیجیتال رو از فضای کارت دور کن
یکی از روشهایی که میتونه تو رو از حواس پرتی های دیجیتالی دور کنه، اینه که دستگاهها رو از فضای کاریت دور کنی. برای مثال، اگر لازم نیست که در طول روز به گوشی دست بزنی، اون رو از دسترس خارج کن یا حداقل صفحههای شبکههای اجتماعی رو حذف کن. اگر کار با کامپیوتر نیاز به تمرکز زیاد داره، بهتره که فقط نرمافزارهای کاری رو باز کنی و باقی رو ببندی.
۴. روزی که داری رو بستهبندی کن
یکی از روشهای موثر برای مدیریت زمان و مقابله با حواسپرتیها، Calendar Blocking هست. با این روش، روزت رو به قسمتهای مختلف تقسیم میکنی و برای هر قسمت زمان مشخصی تعیین میکنی. این به تو کمک میکنه که هر لحظه برای انجام یه کار خاص اختصاص داده بشه و دیگر وسوسهای برای چندکارگی و چک کردن مداوم گوشی نداشته باشی.
۵. ایجاد مرزهای ارتباطی
برای اینکه از حواس پرتی های اجتماعی که بهوسیله پیامها و تماسها ایجاد میشه جلوگیری کنی، باید مرزهای ارتباطی مشخصی رو با دوستان، خانواده و همکارانت تعیین کنی. مثلاً به جای اینکه تمام روز در اینستاگرام باشی، ساعتهای مشخصی رو برای چک کردن پیامها تعیین کن. یا حتی میتونی به اطرافیانت بگی که در ساعات خاصی میخواهی تمرکز کنی و به تماسها پاسخ نمیدی.
۶. استفاده از اپلیکیشنهای حفظ تمرکز
امروزه اپلیکیشنهای زیادی وجود دارن که میتونن کمک کنن تا تمرکزت رو حفظ کنی. بعضی از این اپلیکیشنها مثل Forest بهصورت بازی طراحی شدن. در این اپلیکیشن وقتی کاری رو شروع میکنی، یک درخت میکاری که فقط زمانی رشد میکنه که از گوشی استفاده نکنی. این بهنوعی به تو انگیزه میده تا تمرکزت رو حفظ کنی. یا اپلیکیشن OneTab که تمام تبهای باز مرورگرت رو به یک تب تبدیل میکنه تا دیگر حواسپرتی نداشته باشی.
۷. زمان گذاشتن پستهای اجتماعیت رو مشخص کن
اینکه بخوای کاملاً از شبکههای اجتماعی دور بمونی ممکنه برات سخت باشه، مخصوصاً اگر شغلت به این موضوع مرتبط باشه. ولی میتونی زمانهایی رو برای آپلود پستها یا پاسخ دادن به دایرکتها مشخص کنی. به این صورت، به جای اینکه تمام روز درگیر چک کردن نوتیفیکیشنها بشی، وقتهای خاصی رو برای این کار اختصاص میدی و بقیه روز رو به کارهای دیگه اختصاص میدی.
۸. گاهی موقع کار، همه چیز رو قطع کن
آخرین پیشنهاد، قطع کردن تمام دستگاهها و آنلاین بودن برای مدتی هست. حتی اگه نمیتونی کاملاً از گوشی استفاده نکنی، میتونی سعی کنی برخی کارها رو بدون نیاز به دستگاههای دیجیتال انجام بدی. مثلاً میتونی بعضی از کارهای روزمره رو بهصورت آفلاین انجام بدی و به این طریق ذهنت رو از دنیای دیجیتال دور نگه داری. این کار بهت کمک میکنه که تمرکزت رو بازسازی کنی و از حواس پرتی های دیجیتال دور بمونی.
مرتبط:
- فلو جاییه که به نظر میرسه هیچ چیزی نمیتونه ذهنتو مختل کنه. درکت از زمان تغییر میکنه و عمیقا توی لحظه ی حال فرو رفتی…ادامه ی مطلب در مقاله ی “تعریف فلو”
- آخرین باری که یک کاری رو با تمرکزی که از بعد مکان و زمان خارج شدی، انجام دادی به یاد بیار. این حالتیه که بهش میگن فلو. محرک های حالت فلو چیه؟… ادامه ی مطلب در مقاله ی “چجوری توی حالت فلو قرار بگیریم؟”
- توی حالت فلو باید روی یک نتیجه کار کنی.مثلا داری با خانوادت وقت میگذرونی ولی میخوای ببینی توی اینستاگرام چه خبره. اینجا جریان از بین رفته… ادامه ی مطلب در مقاله ی “راز حالت فلو”
- برای فروش بیشتر شکلات، فروشگاهها اونها رو توی پیشخان میچینن، جایی که مشتری دچار خستگی تصمیم میشه،عادت هم باید در زمان و مکان و میزان مناسب، شکل بگیره… ادامه ی مطلب در مقاله ی ” عادت شکلاتی“